Wat-is-een-S&O-verklaring

Wat is een S&O verklaring?

S&O verklaring, wat betekent het?

Bij het aanvragen van een WBSO subsidie is één van de vereisten dat jouw werkzaamheden gezien kunnen worden als S&O werkzaamheden. S&O staat voor Speur- en Ontwikkelingswerkzaamheden. In de praktijk wordt dit ook wel R&D (Research and Development), vernieuwen of innoveren genoemd. Hoe je het ook noemt, de S&O verklaring is dus een verklaring van de werkzaamheden die jij als bedrijf uitvoert en waarvoor je WBSO subsidie hebt aangevraagd. Voor meer informatie over de werkzaamheden die onder S&O werkzaamheden vallen kun je eens kijken naar onze blog over geschikte projecten voor de WBSO subsidie.

Wat staat er dan in deze verklaring?

De S&O verklaring ontvang je als document van de RVO (Rijksdienst Voor Ondernemend Nederland). In dit document wordt in het geval van de forfaitaire berekening omschreven hoe de beoordeling van je project is uitgevallen.

In het geval dat je de geïnvesteerde uren wilt verrekenen, de forfaitaire optie, dan krijg je per onderdeel van het project te zien hoeveel uren je mag verrekenen. In het geval dat je ervoor gekozen hebt om de kosten van je S&O project te verrekenen, wordt er beschreven welke kosten of uitgaven je mag verrekenen met de subsidie. Meer informatie over deze twee manieren van het verrekenen van de subsidie vindt je in onze blog over het verrekenen van de WBSO subsidie en op de website van de RVO.

Is het zo dat er geen subsidie toegekend wordt aan je project , zal je een afwijzing ontvangen. Voordat dit gebeurd wordt jij of je intermediair telefonisch benaderd door de RVO om de afwijzing te bespreken. Het is dan nog vaak mogelijk om additionele informatie of verduidelijking te verschaffen waardoor de aanvraag alsnog positief beoordeeld kan worden.

Waarom is de S&O verklaring zo belangrijk?

Wanneer je de S&O verklaring ontvangen hebt en je project of delen ervan zijn goedgekeurd, betekent dit dat je officieel goedkeuring hebt om de subsidie te gaan verrekenen. Voordat je deze ontvangen hebt, mag dit dus nog niet! Bewaar de S&O verklaring dan ook bij de rest van je WBSO administratie om ervoor te zorgen dat je in het geval van een WBSO audit netjes kunt overleggen welke werkzaamheden goedgekeurd zijn en wat je hieraan hebt gedaan.

Wil je meer weten over hoe wij jou kunnen begeleiden in dit proces? Neem dan eens contact met ons op, dan denken we met je mee.

Neem contact met ons op

Samen kijken we naar de huidige werkzaamheden en projecten om subsidiemogelijkheden voor jou te vinden, er over mee te denken of te ondersteunen.