WBSO-subsidie-verrekenen-hoe-werkt-het

WBSO subsidie verrekenen, hoe werkt het?

Je bent bezig met je WBSO aanvraag en je moet de manier kiezen waarop je jouw voordeel gaat berekenen. Maar hoe kies en doe je dit? Je WBSO subsidie verrekenen. De WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is een fiscale innovatieregeling. Dit is de letterlijke benaming vanuit het RVO. In praktijk is het dus geen ‘subsidie’ maar een regeling. Een regeling die een deel vergoedt van de (loon)kosten en uitgaven van het S&O-project. De uiteindelijke financiële regeling hangt af van de rechtsvorm van de onderneming. De uiteindelijke WBSO regeling wordt verrekend in de belastingaangiften.

Forfaitair vs. Werkelijke kosten en uitgaven

De forfaitaire optie van de WBSO is een vermindering van de loonbelasting op basis van het aantal opgegeven S&O uren. Deze vermindering is direct gekoppeld aan het de daadwerkelijke loonkosten van de onderneming. Hierin zit geen verschil tussen een onderneming met of zonder personeel. Maar bij het indienen van de WBSO aanvraag is er de keuze voor twee mogelijkheden van financiële verrekening van de WBSO; forfaitair of op basis van werkelijke kosten en uitgaven. Denk bij de laatst genoemde optie aan bijvoorbeeld materiaal kosten voor prototypes of extra huurkosten voor het project.

De berekening van het uurloon gebeurt op basis van het BSN-nummer van de werknemer(s) die deelnemen aan het WBSO-project van twee jaar terug. Als er in de voorgaande twee jaar geen WBSO-subsidie is genoten wordt er een forfaitair uurloon van €29,- gebruikt. Hier bovenop wordt er een forfaitaire overhead van €10,- gebruikt waardoor het totale voordeel €39,- is voor de eerste 1800 uur. Hierna worden deze toegekende forfaitaire kosten € 4 ,- per uur. In de beschikking die je ontvangt bij het goedkeuren van jouw WBSO-aanvraag staat het aantal opgegeven uren die geschat zijn voor het WBSO-project, met de daarbij behorende tijdsperiode. Over deze opgegeven uren ontvang je de bovenstaande forfaitaire verrekening tijdens de aangifte van de loonbelasting.

Bij de werkelijke kosten en uitgaven optie van de WBSO krijgt de onderneming een deel terug van de daadwerkelijke kosten en uitgaven welke op het project gemaakt worden.

Welke manier van WBSO subsidie verrekenen te kiezen?

Het kiezen van de verrekening van het WBSO-voordeel is situatie afhankelijk. Hoe groot is het project, hoeveel werknemers nemen deel aan het project en is er bijvoorbeeld een verwachting om prototypes te gaan ontwikkelen of niet. Het is vergelijkbaar met het kiezen van een benzine of dieselauto, ergens vindt er een omslagpunt plaats waarbij het voordeliger is voor het bedrijf om voor een forfaitaire verrekening te kiezen of voor een WBSO-verrekening op basis van werkelijke kosten en uitgaven.

In de basis kan gezegd worden dat: hoe méér uren je verhoudingsgewijs denkt te spenderen, hoe beter de forfait optie is. Maar hoe méér directe kosten (materialen, testruimtes, etc.) je verwacht, hoe beter de optie van werkelijke kosten en uitgaven is.

Het kiezen van de juiste WBSO verrekening is een belangrijk onderdeel in het aanvraag proces van de WBSO. Deze keuze kan echter maar één keer per jaar gemaakt worden en geldt dan ook voor de volgende WBSO aanvragen voor andere projecten in hetzelfde jaar. Wij adviseren u graag vrijblijvend wat voor u de best passende en meest voordelige methode van WBSO voordeel verrekening is.

WBSO aftrek voor ZZP’ers

Heb je een ondernemingsvorm zonder personeel, dan kan er ook voor jou een WBSO voordeel zijn. De WBSO is er namelijk ook voor ZZP’ers en eenmanszaken.

Er is een belangrijk voordeel voor ‘kleine’ zelfstandige ondernemers. Als ondernemer zonder personeel ontvang je een vaste aftrek (S&O-aftrek) van € 13.360,- als je minimaal 500 S&O-uren per kalenderjaar op je project maakt. Voor startende zzp’ers komt hier nog een aanvullende aftrek van €6.684,- bovenop! Het kan dus zeker lonen om als zzp’er of eenmanszaak een WBSO aanvraag te starten! Wij helpen je hier graag mee!

Neem contact met ons op

Samen kijken we naar de huidige werkzaamheden en projecten om subsidiemogelijkheden voor jou te vinden, er over mee te denken of te ondersteunen.

Nila Luyten

Jouw WBSO partner.

T: 015-202 46 99
E: [email protected]