Voor-wie-is-de-WBSO-bedoeld

Voor wie is de WBSO bedoeld?

De WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is een fiscale regeling vanuit de RVO om innovatie te stimuleren bij Nederlandse bedrijven. Maar wanneer kan je aanspraak maken op deze WBSO subsidie en voor wie is de WBSO bedoeld?

De basisvoorwaarden voor de WBSO subsidie.

Vanuit het RVO zijn er een aantal vaste richtlijnen gesteld voor wanneer een ondernemer aanspraak mag maken op de WBSO subsidie. Dit is de eerste graadmeter voordat je kunt kijken of jouw project(idee) ook wel echt binnen de richtlijnen van de WBSO valt. Benieuwd naar de projectvoorwaarden voor de WBSO? Lees dan meer in onze blog 7 tips voor een geslaagde WBSO-aanvraag.

Om aanspraak te kunnen maken op de WBSO moet jouw onderneming aan de volgende eisen voldoen:

  • Het bedrijf ontwikkelt zelf een nieuw product, productieproces, nieuwe programmatuur of voert technisch wetenschappelijk onderzoek uit.
  • De innovatie vindt plaats binnen de EU. Dit betekent dus dat vanaf 2021 de UK hier niet meer bij hoort.
  • Jouw bedrijf is geen publieke kennisinstelling.
  • Jouw bedrijf of werkgever is afdracht plichtig voor de loonbelasting. Dit kunnen BV’s en NV’s zijn, maar ook ZZP’ers of eenmanszaken kunnen de WBSO subsidie aanvragen.

WBSO voor ZZP of eenmanszaak.

Omdat ZZP’ers of eenmanszaken in de regel geen personeel hebben, kan de WBSO subsidie ook niet als mindering op de afdracht loonbelasting berekend worden. In plaats daarvan wordt de zelfstandigenaftrek verhoogd voor deze type ondernemingen. Zo kunnen ZZP’ers of eenmanszaken toch van deze WBSO subsidieregeling profiteren.

Wel is het tarief anders in vergelijking met bijvoorbeeld een BV. Als zelfstandige is de maximale aftrek € 13.360 met een eventuele aanvullende aftrek van € 6.684 voor starters (2022). Subsidie Op Maat is gespecialiseerd in WBSO aanvragen voor zzp’ers, eenmanszaken en starters als het gaat om de WBSO. Subsidie Op Maat is specialist in de begeleiding van kleine ondernemers als het gaat over de WBSO. Neem direct contact met ons op om vrijblijvend jouw mogelijkheden te bekijken.

WBSO voor het mkb.

In de basis gelden voor het midden kleinbedrijf dezelfde voorwaarden om aanspraak te mogen maken op de WBSO als die voor zelfstandige- en startende ondernemers. Het verschil is in tegenstelling tot zelfstandige dat er bij BV’s, NV’s, etc. in de norm wel personeel is en hierdoor loonbelasting wordt afgedragen.

Op deze loonbelasting wordt uw WBSO voordeel verrekend. De verrekening van het WBSO voordeel is afhankelijk van de bij aanvang van het project gekozen optie. Over het kiezen van de verrekening van de WBSO helpen wij ondernemingen altijd met een passend advies. Dit kan je echter maar één keer per project bij de start aangeven.

Wat levert de WBSO op?

Het WBSO voordeel bedraagt in 2022:

  • 32% van het toerekenbare S&O-bedrag tot € 350.000 (1e schijf)
  • 16% van het toerekenbare S&O-bedrag boven € 350.000 (2e schijf)
  • 40% voor technostarters (onderneming <5 jaar ingeschreven KvK, en max. 3 jaar WBSO subsidie verkregen) voor de 1e schijf. Het percentage van de 2e schijf is 16%

WBSO aanvraag indienen samen met SOM?

Het opstellen, indienen en beheren van jouw WBSO aanvraag kan zelf via het WBSO portaal van de RVO. Je kunt meer informatie vinden over het zelf indienen van je WBSO in onze blog. Maar je kunt er ook voor kiezen om de WBSO aanvraag samen met Subsidie Op Maat in te dienen. Dit heeft als voordeel dat je niet wordt opgehouden door administratieve rompslomp, je een ervaren en easy-going team in je hoek hebt en specialisme in huis haalt voor jouw WBSO aanvraag. Dit vergroot de kans op een goedgekeurde aanvraag!

Neem contact met ons op

Samen kijken we naar de huidige werkzaamheden en projecten om subsidiemogelijkheden voor jou te vinden, er over mee te denken of te ondersteunen.

Nila Luyten

Jouw WBSO partner.

T: 015-202 46 99
E: [email protected]