WBSO-2024-Dit-zijn-de-veranderingen

WBSO 2024 – Dit zijn de voorwaarden en veranderingen

Ondertussen wordt er bij ons op kantoor hard gewerkt om alle laatste aanvragen van 2023 de deur uit te krijgen. De deadline voor jouw WBSO aanvraag in 2023 is 30 september, op die dag sluit de WBSO voor 2023. In Januari gaat het WBSO 2024 jaar in.

Een mooie tijd dus om vooruit te kijken naar 2024 en wat er gaat veranderen binnen de WBSO in 2024. Voor ons als Subsidie Op Maat (SOM) betekent dit rond deze tijd langs bij al onze klanten. Welke projecten komen eraan voor het volgende jaar? Komen er nog projecten aan in opdracht van klanten? Hoe gaat het met de voortgang van de huidige projecten en moeten we nog een WBSO projecten verlengen voor 2024? Onder het genot van een kop koffie, komen we er altijd weer uit.

Wat is de WBSO subsidie?

Voor degenen die minder bekend zijn met de term, staat WBSO voor “Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk”. Het is een stimuleringsregeling van de Nederlandse overheid die bedrijven financieel ondersteunt bij het uitvoeren van innovatieve speur- en ontwikkelingsprojecten. De subsidie heeft als doel het stimuleren van technologische innovatie en het vergroten van de concurrentiekracht van Nederlandse bedrijven.

WBSO 2024 veranderingen

Als ervaren subsidieadviseurs begrijpen wij maar al te goed hoe belangrijk het is om op de hoogte te blijven van veranderingen in subsidieprogramma’s en hoe deze je bedrijf kunnen beïnvloeden. Elk jaar kunnen er veranderingen plaatsvinden in subsidieregelingen, en de WBSO is daarop geen uitzondering. Het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de wijzigingen om er zeker van te zijn dat we alles uit de subsidie halen. Gelukkig zijn wij ervoor om dat in de gate te houden. 

Gisteren, op Prinsjesdag zijn de miljoenennota en het belastingplan gepresenteerd voor het jaar 2024. Voor de WBSO zijn er in het belastingplan geen wijzigingen opgenomen in de voorwaarden en parameters ten opzichte van 2023. 

Evaluatie WBSO 2018-2022

In de kamerbrief van M.A.M. Adriaansens, Minister van Economische Zaken en Klimaat, wordt geschreven dat er in 2024 een evaluatie gaat plaatsvinden over de jaren 2018-2022. Hierin zal de nieuwe systematiek die sinds vorig jaar in het leven is geroepen, worden besproken. Het nieuwe systeem maakte het voor aanvragers flexibeler en gaf minder administratieve lasten. De meeste reacties over deze nieuwe manier van werken lijken positief. Publicatie van het evaluatierapport wordt eind 2024 verwacht. 

Stabiele voorwaarden na Prinsjesdag

Gezien het ministerie geen veranderingen heeft doorgevoerd, blijven de voorwaarde hetzelfde als dit jaar:

Voor 2024 geldt:

  • geen wijzigingen in de WBSO-voorwaarden
  • geen wijzigingen in de WBSO-parameters
  • het ministerie verhoogt het geld dat vanaf 2024 beschikbaar is, zodat de parameters gelijk blijven

Als aanvrager gelden in 2024 dus dezelfde parameters als in 2023:

  • Tarief 1e schijf: 32%
  • Tarief 1e schijf starters: 40%
  • Grens 1e schijf: € 350.000 S&O-grondslag
  • Tarief 2e schijf: 16%

Vaste aftrek zelfstandigen

Het ministerie van EZK maakt helaas pas eind dit jaar bekend welke bedragen je in 2024 als zelfstandige en als startende zelfstandige mag aftrekken voor Speur- en Ontwikkelingswerk (S&O).

Hulp nodig met jouw WBSO-aanvraag voor 2024? Of op de valreep nog een aanvraag voor dit jaar indienen? Neem contact op!

Nila Luyten

Jouw WBSO partner.

T: 015-202 46 99
E: [email protected]