Wat-is-speur-en-ontwikkelingswerk-S&O

Wat is speur- en ontwikkelingswerk? En hoe ontvang je hier subsidie op?

Speur- en ontwikkelingswerk (S&O) wordt ook wel R&D (research en development) genoemd. De naam zegt het al; kenmerkend is dat er speurwerk wordt verricht. Het heeft betrekking op het onderzoeken van nieuwe concepten, services of processen. Dit alles met als streven om vernieuwing en innovatie te bewerkstelligen of simpelweg een technisch probleem oplossen. In deze blog kijken we naar wat S&O-werk is, waarom het belangrijk is en hoe het werkt.

Wat is S&O

In de kern is S&O een proces van het verkennen van ideeën en het testen ervan om hun haalbaarheid en potentiële impact te bepalen. Dit proces omvat meestal verschillende stappen, waaronder:

  • Conceptontwikkeling: Dit is de eerste fase in het S&O-proces. Het gaat dan om het generen van ideeën voor bijvoorbeeld nieuwe producten, diensten of processen. Dit kan worden gedaan door middel van brainstormsessies, marktonderzoek of door opkomende trends en technologieën te identificeren.
  • Onderzoek: Zodra er een concept gekozen is, is de volgende stap het uitvoeren van onderzoek om te bepalen of het idee haalbaar is. Dit kan bijvoorbeeld door middel van literatuuronderzoek, experimenten of prototyping.
  • Ontwikkeling: Zodra is bewezen dat een idee haalbaar is, is de volgende stap het ontwikkelen van een prototype of een MVP (minimum viable product), wat kan worden getest. Deze stap omvat meestal ontwerp, engineering en productie.
  • Testen: Als een prototype of MVP is ontwikkeld kan de effectiviteit getest worden en mogelijke problemen of beperkingen geïdentificeerd worden.
  • Lancering: Wanneer het testen succesvol is gebleken, is de laatste stap het op de markt brengen van het nieuwe product, de nieuwe dienst of het nieuwe proces.

Wie doet er aan S&O

S&O kan worden uitgevoerd door een breed scala aan organisaties, waaronder overheidsinstanties, non-profitorganisaties en particuliere bedrijven of eenmanszaken. Particuliere bedrijven investeren vaak veel in S&O omdat dit kan leiden tot nieuwe producten en diensten die aanzienlijke inkomsten kunnen genereren en hun marktaandeel kunnen vergroten.

Waarom zou je innoveren?

S&O is belangrijk omdat het organisaties helpt concurrerend te blijven door nieuwe producten en diensten te creëren die voldoen aan de veranderende behoeften van hun klanten. Het helpt tevens de economische groei te stimuleren door nieuwe banen en industrieën te creëren. Speur- en ontwikkelingswerk kan ook leiden tot aanzienlijke vooruitgang op het gebied van wetenschap en technologie, wat uiteraard een grote impact op de samenleving kan hebben.

WBSO subsidie

De Nederlandse overheid wil om deze redenen innovatie stimuleren bij ondernemers door middel van de WBSO-subsidie. In deze blog lees je wat de WBSO precies is en wie hiervoor in aanmerking komen.


Neem contact met ons op

Samen kijken we naar de huidige werkzaamheden en projecten om subsidiemogelijkheden voor jou te vinden, er over mee te denken of te ondersteunen.

Jurian-Luyten-Subsidie-Op-Maat

Jurian Luyten

T: 015 202 46 99
E:
[email protected]