wbso-in-de-glastuinbouw-kassen

WBSO in de glastuinbouw

In de steeds veranderende wereld van de glastuinbouw is het essentieel om te blijven innoveren. Nieuwe technologieën, duurzame oplossingen en verbeterde productiemethoden kunnen uw bedrijf helpen om concurrerend te blijven en nieuwe kansen te benutten. 

Toen wij voor het eerst in de glastuinbouw kwamen, vielen wij van de ene verbazing in de andere. Bijna volledig geautomatiseerd met de meest innovatieve machines en methoden. 

De Nederlandse overheid ondersteund innovatie in de glastuinbouwsector met verschillende subsidies, waaronder de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Als subsidieadviesbureau kunnen wij je helpen om deze subsidie te benutten en jouw innovatieve projecten te realiseren.

Automatisering

Welke soorten automatisering kom je allemaal tegen in de glastuinbouw?

1. Klimaatbeheersing en precisielandbouw

Een van de belangrijkste aspecten van glastuinbouw is het creëren van een optimaal klimaat voor plantengroei. Hierbij spelen factoren zoals temperatuur, luchtvochtigheid, lichtintensiteit en CO2-niveaus een cruciale rol. Automatiseringssystemen, vaak aangeduid als klimaatcomputers, zorgen voor nauwkeurige monitoring en beheersing van deze parameters. Hierdoor kunnen tuinders het ideale groeiklimaat handhaven, wat resulteert in betere opbrengsten en kwaliteit van gewassen.

2. Robotica in de kas

De inzet van robots in de glastuinbouw neemt gestaag toe. Deze robots voeren diverse taken uit, van het planten en oogsten van gewassen tot het verwijderen van onkruid en het inspecteren van planten op ziekten en plagen. Dankzij geavanceerde camera’s, sensoren en machine learning-algoritmen kunnen deze robots nauwkeurig werken en de arbeidskosten aanzienlijk verminderen.

3. Water- en voedingsbeheer

Efficiënt water- en voedingsbeheer is cruciaal voor de glastuinbouw. Automatische irrigatiesystemen met sensoren meten de vochtigheid van de grond en leveren precies de juiste hoeveelheid water en voedingsstoffen aan de planten. Dit minimaliseert waterverspilling en verhoogt de groei-efficiëntie.

4. Data-analyse en besluitvorming

De glastuinbouw genereert enorme hoeveelheden gegevens, variërend van klimaatgegevens tot groeiparameters. Dankzij geavanceerde software voor data-analyse kunnen tuinders deze gegevens gebruiken om geïnformeerde beslissingen te nemen. Hierdoor kunnen ze hun teeltprocessen voortdurend optimaliseren en de opbrengst verhogen.

5. Duurzaamheid en energie-efficiëntie

Automatisering heeft ook bijgedragen aan de duurzaamheid van de glastuinbouw. Slimme energiebeheersystemen regelen het gebruik van verwarming, verlichting en koeling, wat leidt tot aanzienlijke energiebesparingen. Bovendien maakt automatisering het mogelijk om gewassen op een meer milieuvriendelijke manier te telen, met minder gebruik van pesticiden en herbiciden.

De WBSO

De Nederlandse overheid ondersteund innovatie in de glastuinbouwsector met verschillende subsidies, waaronder de Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO). Als subsidieadviesbureau kunnen wij je helpen om deze subsidie te benutten en jouw innovatieve projecten te realiseren.

De WBSO-subsidie is een fiscale stimuleringsregeling die bedrijven in Nederland ondersteunt bij het ontwikkelen van nieuwe technologieën, producten, processen of programmatuur. Met de WBSO-subsidie kunt u de loonkosten en andere uitgaven voor speur- en ontwikkelingswerk (R&D) verlagen. Voor bedrijven in de glastuinbouwsector biedt de WBSO-subsidie een uitgelezen kans om hun innovatieve projecten te financieren en zo hun concurrentiepositie te versterken.

Hoe kunnen wij helpen?

Het aanvragen van de WBSO-subsidie kan een complex proces zijn, met strikte criteria en vereisten. Als ervaren subsidieadviseurs kunnen wij je begeleiden en ondersteunen bij het volledige aanvraagtraject. Neem contact met ons op en ontdek hoe wij u kunnen ondersteunen bij het verkrijgen van de WBSO-subsidie voor jouw bedrijf in de glastuinbouw. 


Neem contact met ons op

Samen kijken we naar de huidige werkzaamheden en projecten om subsidiemogelijkheden voor jou te vinden, er over mee te denken of te ondersteunen.

Nila Luyten

Jouw WBSO partner.

T: 015-202 46 99
E: [email protected]