Alles wat je moet weten over de WBSO-subsidie: vragen van het RVO op jouw WBSO
De Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk (WBSO) is een aantrekkelijke subsidie voor bedrijven in Nederland die zich bezighouden met onderzoek en ontwikkeling (R&D). Deze subsidie, aangeboden door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO), helpt bedrijven hun innovatiekosten te verlagen door een fiscale tegemoetkoming te bieden voor loonkosten, materialen, en uitbesteed werk.
Maar voordat je aanspraak kunt maken op deze subsidie, moet je aanvraag goedgekeurd worden, en dat betekent dat je project zorgvuldig geëvalueerd zal worden door het RVO. Na het indienen van de aanvraag, komt het vaak voor dat het RVO inhoudelijke vragen stelt over jouw project. Dit kan in principe van alles zijn, maar hieronder hebben we de meest voorkomende vragen van het RVO voor je op een rij gezet.
Vragen van het RVO die gesteld kunnen worden
De vraag om het technische principe nader verklaren
Het kan zijn dat het RVO vindt dat het project te algemeen beschreven is. Ze willen specifiek weten wat je gaat ontwikkelen, maar ook hóe je van plan bent het te gaan ontwikkelen.
De vraag bij een samenwerking: Wie doet er wat?
Als je een samenwerkingsverband hebt aangegeven, wil het RVO graag weten wat de taakverdeling is. Doen beide partijen wel R&D werk? Waar ligt de kennis en kunde? Er moet een duidelijk onderscheid gemaakt worden.
Welke personen gaan er aan het project werken en wat is hun technische kennis en achtergrond?
Het kan ook voorkomen dat het RVO wil weten of er wel voldoende kennis aanwezig is in het bedrijf om het werkingsprincipe te kunnen aantonen. De ervaring leert dat dit vaak het geval is bij software-aanvragen.
Technische tekeningen of schetsen
Ter ondersteuning van het project wordt er wel eens gevraagd naar technische tekeningen, zo kan de beoordelaar een duidelijker beeld krijgen van het product.
Al met al wil het RVO dus een concreet en duidelijk plan zien. Heb je vragen gekregen op jouw project? Schroom niet om contact op te nemen, dan kijken we met je mee. Dat kan zomaar het verschil maken tussen een goedkeur of een afkeur!