WBSO-project-welke-5-rollen-moeten-er-zijn

WBSO project: welke werkzaamheden in je project tellen niet als Speur- en ontwikkelingswerkzaamheden?

De WBSO regeling beschrijft welke projecten in aanmerking kunnen komen voor een subsidie. Er wordt niet alleen beschreven welke projecten in aanmerking komen maar ook welke delen en functies binnen een project meetellen voor de subsidie dus ook welke functies in een project juist niet meegenomen mogen worden.

Binnen ieder project zullen er werkzaamheden verricht moeten worden om het project tot een succes te brengen. Er zijn hier echter taken en functies onder welke niet meegenomen mogen worden voor de subsidie omdat ze niet echt als speur en ontwikkelingswerk worden aangemerkt. Over het algemeen zijn dit de uren waarin er niks aan ontwikkeling gedaan wordt, of juist uren die buiten de WBSO spelregels vallen.

Wat telt niet mee voor het WBSO project:

  • Administratieve of andere support werkzaamheden
  • Werkzaamheden die buiten de Europese unie worden verricht, belangrijke kanttekening hierbij is dat door de Brexit ook werkzaamheden verricht in het Verenigd Koninkrijk NIET onder de WBSO vallen
  • Bouwen van prototypes bestemd voor toepassing in de praktijk (welke dus aan het eind van het project nog een commerciële waarde hebben.
  • Uren gemaakt door medewerkers die niet in loondienst zijn (bijvoorbeeld inhuurkrachten, stagiaires/afstudeerders)
  • Opstellen en uitvoeren van testen welke niet direct en uitsluitend zijn gericht op het aantonen van het werkingsprincipe van het WBSO project
  • De voorbereiding en uitvoering van productie
  • Het uitvoeren van marktonderzoek of commerciële activiteiten
  • Het volgen van informatieve activiteiten zoals cursussen, congressen, of andere vormen van scholing

Hou dus in je aanvraag maar zeker ook in je project uren administratie rekening met bovenstaande uitsluitingen. Vraag je je na het lezen van deze blog af of bepaalde werkzaamheden onder S&O vallen? Neem dan snel contact met ons op!

Neem contact met ons op

Samen kijken we naar de huidige werkzaamheden en projecten om subsidiemogelijkheden voor jou te vinden, er over mee te denken of te ondersteunen.