WBSO

De WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is een fiscale regeling voor het stimuleren van technische innovaties. Voor het krijgen van deze subsidie moet het bedrijf in kwestie een Speur- en Ontwikkelingsproject (S&O) uitvoeren. Dit klinkt ingewikkeld, maar het is veel simpeler dan het klinkt.

Wat houdt de WBSO in?

Met ruim 1,3 miljard euro aan beschikbare subsidie op innovatie en ontwikkeling is de WBSO subsidie een belangrijke motivator voor innovaties in Nederland. Ook jouw onderneming kan aanspraak maken op de WBSO subsidie. De WBSO is een tegemoetkoming op de loonkosten die gemaakt worden bij het ontwikkelen van een technisch nieuw idee of het oplossen van een technisch probleem in het bedrijf. Met Subsidie Op Maat kijk je samen met een ervaren intermediair hoe jouw organisatie, eenmanszaak of werkgever dit idee vorm kan geven en hierdoor aanspraak kan maken op deze subsidie.


” De WBSO is een fiscale regeling voor het stimuleren van technische innovatie.

Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

Voor wie is de WBSO?

Dat is misschien nog wel het mooiste aan de WBSO subsidie, het is voor bijna alle ondernemers, eenmanszaken en zzp’ers beschikbaar. Omdat ZZP’ers of eenmanszaken in de regel geen personeel hebben, wordt de WBSO subsidie ook niet als mindering op de afdracht loonbelasting berekend. In plaats daarvan ontvang je een extra aftrekpost. Zo kunnen ZZP’ers of eenmanszaken toch van deze WBSO subsidieregeling profiteren!

Samen kijken we, door mee te denken in de organisatie, hoe jouw onderneming of werkgever aanspraak kan maken op een WBSO subsidie. Bekijk de voorwaarden om aanspraak te maken op een WBSO subsidie in onze blog. Of neem contact met ons op voor persoonlijk advies.

HOE WERKT SUBSIDIE OP MAAT

Samen nadenken over jouw mogelijkheden

Wij leggen je het proces uit en denken mee over de activiteiten die potentieel in aanmerking komen voor de WBSO. In een gesprek bekijken we waar je al mee bezig bent binnen de bedrijfsvoering of misschien komen we samen tot nieuwe ideeën waarvoor het aanvragen van de WBSO-subsidie mogelijk is.

Het schrijven van de aanvraag

Wij schrijven de subsidieaanvraag, waarbij we rekening houden met de laatste inzichten en veranderingen in de subsidieregels en vereisten. Zo zorgen we ervoor dat de aanvraag de grootst mogelijke kans heeft om goedgekeurd te worden.

Het begeleiden van het proces

Wij bewaken termijnen en deadlines en helpen met de inrichting van de verplichte subsidie-administratie. Daarnaast fungeren we als tussenpersoon als je vragen hebt aan de RVO of als de RVO vragen heeft aan jou.

Hoe wordt de WBSO verrekend?

Er zijn twee methoden om de WBSO te verrekenen:

Forfaitaire methode

Bij de forfaitaire methode ontvangt de aanvrager een aanvullende korting op de loonbelasting aan de hand van het aantal toegekende uren. Het forfait kan gezien worden als een benadering van kosten en uitgaven die een ondernemer maakt om innovatie uit te voeren.

Werkelijke kosten en uitgaven

De tweede methode is dat je kiest voor de werkelijk gemaakte kosten en uitgaven. Hierbij wordt het aanvullende bedrag gebaseerd op een inschatting van de te maken kosten en uitgaven ten behoeve van het innovatie project. Voorbeeld zijn kosten die gemaakt worden voor het aankopen van materialen voor het innovatieve idee. Belangrijk hierbij is dat deze kosten 1:1 zijn toe te schrijven aan het WBSO project.

Let op: De keuze voor óf de Forfaitaire methode óf de werkelijke kosten en uitgaven worden bij de eerste aanvraag voor het gehele kalenderjaar vast gelegd.

Voor meer informatie over het verrekenen van de WBSO-subsidie verwijzen we je graag door naar onze blog over het verrekenen van de WBSO subsidie.

WBSO subsidie aanvragen

Benieuwd naar de mogelijkheden met betrekking tot de WBSO voor jouw onderneming? Neem dan contact met ons op, we denken graag met je mee!

Op basis van ‘no cure, no pay’ verzorgen wij een WBSO aanvraag die we indienen bij de RVO.

Neem contact met ons op

Samen kijken we naar de huidige werkzaamheden en projecten om subsidiemogelijkheden voor jou te vinden, er over mee te denken of te ondersteunen.

Jurian-Luyten-Subsidie-Op-Maat

Jurian Luyten

Jouw WBSO partner.

T: 015 202 46 99
E: jurian@subsidieopmaat.nl